Sexleksaker genom tiderna

Sexleksaker har funnits i tiotusentals år. Det äldsta fyndet man gjort av vad man tror är en sexleksak är en 28 000 år gammal dildo i sten som tyska arkeologer hittade i Tyskland.

Omkring 500 före Kristus i Miletos, en grekisk hamnstad som gjorde sig känd för tillverkning av sexleksaker, skapades en tidig version av dildon som kallades olisbos. Den såldes runt Medelhavet och tillverkades av sten, trä och läder.


Den tidigaste kända användningen av glidmedel går tillbaka till 350 före Kristus när olivolja och vegetabilisk olja användes.


Penisförlängare började användas runt 300 efter Kristus och de blev kända genom den klassiska indiska sexmanualen Kama Sutra. Ursprungligen var de gjorda av guld, koppar, trä och även buffelhorn.


Ben Wa-kulorna, användes ursprungligen enbart av män. Över tiden började de användas av kvinnor också. Istället för att använda en kula, skulle de använda två. De var massiva och ihåliga, de ”uppfanns” runt 500 efter Kristus.


Penisringarna uppfanns runt 1200 efter Kristus i Kina. De gjordes av getens ögonlock och ögonfransar. De fästes kring penis för att förstärka mannens njutning och erektion.


Under 1600-talet tillverkades i Kina klitorisstimulatorer av elfenben i form av en ring med snidade drakar som skulle gnuggas mot kvinnans klitoris under samlaget. Detta för att öka njutningen för kvinnan.


1869 uppfanns vibratorn av en amerikansk läkare. Den var ångdriven och användes för behandling av hysteri. En av den tidens vanligaste diagnoser. 1899 började den första vibratorn för hemmabruk att marknadsföras. Men de första vibratorerna används alltså av medicinska skäl, eftersom orgasm ansågs vara lugnande för kvinnan.


Sexleksaker har utvecklats mycket och fortsätter att göra så. Det ska bli intressant att se utvecklingen framöver. Med tanke på att dildon uppfanns för nästan 30 000 år sedan kanske det är på tiden att det kommer någonting nytt och fräscht?


I dag marknadsförs sexhjälpmedlen med andra argument.– De ska vara väldesignade, miljövänliga och jämställda. Var tid har sina ideal och sina argument för att sälja sexleksaker.